Sałatka caprese
- pomidor: 2 szt.
- mozzarella: 250 g
- oliwa extra vergine: 50 ml
- bazylia: 2 gałązki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- oregano: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy pomidory pod strumieniem ciepłej wody. Osuszamy je. Kroimy w równe plastry o grubości około 5–6 mm. Jeśli są bardzo soczyste, warto lekko oprószyć je solą, żeby puściły nadmiar wody, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Odsączamy włoski ser z zalewy. Najlepiej sprawdzi się mozzarella di bufala – powstaje z mleka bawolego. Alternatywą jest mozzarella fior di latte, która jest produktem krowim i ma nieco mniejszą zawartość tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić caprese w formie koreczków lub innej niewielkiej przystawki z pomidorków koktajlowych, przydadzą nam się małe kulki (zwane bocconcini). Kroimy mozzarellę w plastry.

Artur Rogalski krok 2
Obrywamy bazylię z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Wybierajmy soczyście zielone, nieuszkodzone listki. Pamiętajmy, że bazylia jest bardzo delikatna i jeśli nie będziemy się z nią obchodzić z należytą ostrożnością, ściemnieje. Nie siekajmy jej, a jeśli jest spora, raczej rwijmy ją na kawałki.

Artur Rogalski krok 3
Układamy plastry pomidorów i mozzarelli naprzemiennie, tworząc okrąg na talerzu. Prosta sałatka caprese ładnie będzie się też prezentować na prostokątnym półmisku – składniki rozmieszczamy wtedy w dwóch rzędach.

Artur Rogalski krok 4
Pomidor z serem mozzarella dekorujemy listkami bazylii. Możemy delikatnie powsuwać je między składniki. Oprószamy sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Posypujemy suszonym oregano (lub innymi włoskimi ziołami, na przykład tymiankiem lub estragonem).

Artur Rogalski krok 5
Pomidory z mozzarellą i bazylią skrapiamy oliwą extra virgin. Jeśli chcemy, żeby sałatka miała wyrazisty smak, możemy wykorzystać smakowy olej, na przykład czosnkowy lub chili. Warto jednak postawić na proste dodatki i świeże zioła, które nie przyćmią smaku pomidorów. Caprese podaje się też czasem z dressingiem z octu balsamicznego. Sałatkę warto serwować do lekkich dań z grilla lub włoskich wędlin, w towarzystwie świeżej bagietki lub chlebka focaccia.

Artur Rogalski


