Porady:
- Porterówka może być podawana od razu. Jednak będzie lepsza, jeśli poczekamy z serwowaniem nalewki ok. 1–4 tygodni.
- Ważne jest, aby piwo zmieszane z cukrem całkowicie ostygło, zanim połączycie je ze spirytusem. Jeśli będzie ciepłe, spirytus może wyparować.
- Możecie kupić gotowy cukier waniliowy lub przygotować go samodzielnie z lasek wanilii – instruktaż znajdziecie w krótkim filmie „Jak zrobić cukier waniliowy”.
- Zamiast spirytusu możecie dodać wódkę. Wtedy nalewka porterówka będzie delikatniejsza w smaku.
- Jakie piwo jest odpowiednie do nalewki? Dowolne – z dodatkiem cukru i wanilii niuanse smakowe nie będą mocno wyczuwalne.
- W efekcie końcowym porterówka w smaku przypomina cukierki kukułki.
Notka redakcyjna:
Porterówka z dodatkami
Prosty przepis na porterówkę możecie rozbudować, dodając aromat kawy, słodkie rodzynki lub przyprawy korzenne. Jak to zrobić? Poniżej krótkie podpowiedzi:
- porterówka z kawą – do ciepłego piwa z cukrem dodajemy jeszcze 2 łyżki miodu (ok. 40 g). Gdy przestygnie, wlewamy do piwa również zimną kawę. Wystarczy filiżanka (30–50 ml) espresso lub czarna kawa zaparzona bez fusów,
- porterówka z rodzynkami – dodajemy je do ciepłego piwa. Dalej przepis pozostaje bez zmian – z tą różnicą, że nalewkę należy najpierw zlać do słoja z rodzynkami, a po kilku dniach (5–7 dni) należy ją przefiltrować przez gazę, a dopiero potem przelać do butelek,
- porterówka świąteczna – do nalewki możecie dodać przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Nalewka z przyprawami musi stać ok. 2 tygodni w dużym słoju. Po tym czasie trzeba ją przecedzić.
Nalewka z porterem – ciekawostki o piwie
Porter to angielskie ciemne piwo, którego tradycja sięga XVIII wieku. Pierwszy raz uwarzono je w 1730 roku i z tych czasów pochodzi jego nazwa. Nawiązuje ona do ulicznych i rzecznych tragarzy, czyli z angielskiego „porters”.
Pierwsze portery były mocniejsze od tych, które obecnie znajdują się na półkach w sklepach lub pubach. Miały nawet do 15% ekstraktu słodowego, co dawało 6,5% zawartości alkoholu. Dawniej piwo porter było warzone z ciemnego słodu. Obecnie używa się słodu jasnego z dodatkiem palonego ciemnego słodu, a także cukru i kukurydzy.
Porterówka do kawy
Nalewka z piwa porter świetnie pasuje do czarnej kawy. Możecie dodać ją do americano, a na wierzch położyć łyżką niewielką warstwę śmietanki kremówki. W ten sposób otrzymacie przyjemnie rozgrzewającą wariację na temat Irish Coffee (tradycyjnie przygotowywaną z whiskey).
Śmietanki, która przykrywa kawę z alkoholem, nie należy mieszać – najlepszy efekt smakowy uzyskacie wtedy, gdy będziecie pić „jedno przez drugie”. Czyli przez zimną i lekko słodką śmietankę pijemy mocną kawę z porterówką. Spróbujcie sami!