Portugalskie Pasteis de Bacalhau - krokiety z dorsza
Przepisy na krokiety - portugalskie Pasteis de Bacalhau - krokiety z dorsza
Składniki:
25 dag suszonego dorsza (lub 30 dag filetów świeżych)
25 dag ugotowanych mączystych ziemniaków
cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
400 ml porto
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2–3 jajka
600–800 ml oleju do głębokiego smażenia
Kroki przygotowania:
Przepisy na krokiety - portugalskie Pasteis de Bacalhau - krokiety z dorsza
Dorsza moczymy min. 12 godz. w zimnej, często zmienianej wodzie. Osączamy, gotujemy ok. 15 min. Wyjmujemy, studzimy, zdejmujemy skórę, usuwamy ości, mięso mielemy (świeżego dorsza obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, osączamy).
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy ze zmieloną rybą, posiekaną cebulą i natką, porto, solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki i jajkiem.
Z masy łyżkami formujemy niewielkie owalne pulpeciki, smażymy w głębokim oleju na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku, podajemy gorące.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


