
Grzanki z jajkiem sadzonym i porem
- jajka: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- por: 140 g
- czosnek: 5 g
- płatki chili: 3 g
- chleb: 2 szt.
- jogurt grecki: 30 ml
- cytryna: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal829
- tłuszcz42g
- tłuszcz nasycony12g
- węglowodany69g
- cukry11g
- błonnik9g
- białko39g
Sposób przygotowania
krok 1
Pora dokładnie myjemy, zdejmujemy wierzchnią warstwę i siekamy na krążki. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go również bardzo drobno posiekać nożem). Cytrynę myjemy, parzymy wrzątkiem, kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej części.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kromki chleba (najlepsze będzie pieczywo na zakwasie) układamy na metalowych kratkach i pieczemy przez 8-10 minut, aż staną się złote i chrupiące.
krok 3
Na dużej patelni (minimum 28 cm średnicy) rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy por, czosnek, płatki chilli i smażymy ok. 6-8 minut. Gdy warzywa będą miękkie (jednak nie przypalone), przekładamy je do czystej miski.
krok 4
Na patelnię po warzywach dolewamy resztę oleju i rozgrzewamy. Skorupki jajek rozbijamy na płaskiej powierzchni (to pomoże utrzymać odłamki jajka na miejscu), a środek delikatnie wlewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
krok 5
Grillowane pieczywo smarujemy jogurtem greckim, a następnie wykładamy pory i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy jajka. Grzanki z jajkiem sadzonym i porem warto podać posypane odrobiną soli morskiej i płatkami chilli.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

