Reklama

Grzanki z jajkiem sadzonym i porem to ekspresowe i chrupiące danie. Grillowane pieczywo z dodatkiem kremowego jogurtu, z chmurką słodkiego, smażonego pora to wyśmienita kompozycja. A dodatkowo mamy też orzeźwiający smak, bo wierzch skrapiamy sokiem z cytryny. Charakteru potrawie dodają ostre płatki chili. Jesteście ciekawi tego połączenia? Koniecznie wypróbujcie przepis na sadzone jajka na grzance.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal829
  • tłuszcz42g
  • tłuszcz nasycony12g
  • węglowodany69g
  • cukry11g
  • błonnik9g
  • białko39g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pora dokładnie myjemy, zdejmujemy wierzchnią warstwę i siekamy na krążki. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go również bardzo drobno posiekać nożem). Cytrynę myjemy, parzymy wrzątkiem, kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej części.

  • krok 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kromki chleba (najlepsze będzie pieczywo na zakwasie) układamy na metalowych kratkach i pieczemy przez 8-10 minut, aż staną się złote i chrupiące.

  • krok 3

    Na dużej patelni (minimum 28 cm średnicy) rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy por, czosnek, płatki chilli i smażymy ok. 6-8 minut. Gdy warzywa będą miękkie (jednak nie przypalone), przekładamy je do czystej miski.

  • krok 4

    Na patelnię po warzywach dolewamy resztę oleju i rozgrzewamy. Skorupki jajek rozbijamy na płaskiej powierzchni (to pomoże utrzymać odłamki jajka na miejscu), a środek delikatnie wlewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.

  • krok 5

    Grillowane pieczywo smarujemy jogurtem greckim, a następnie wykładamy pory i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy jajka. Grzanki z jajkiem sadzonym i porem warto podać posypane odrobiną soli morskiej i płatkami chilli.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama