Porady:
- Porzeczki obieramy z ogonków przy pomocy widelca. Możemy to zrobić już na etapie zrywania z krzaczków, redukując w ten sposób czas pracy na późniejszym etapie.
- Z proporcji podanych w przepisie powinniśmy uzyskać 6 słoików konfitury z czerwonej porzeczki po 120 g.
- Cukier możemy zastąpić zdrowszymi słodzikami, takimi jak stewia, erytrol lub ksylitol.
- Możemy także zredukować ilość cukru. Żeby jednak uzyskać gęstą konsystencję, trzeba dodać pektynę, agar–agar lub nasiona chia. Innym sposobem na zagęszczanie przetworów jest wydłużony czas smażenia. Przy czym należy pamiętać o mieszaniu konfitury co kilka minut, żeby się nie przypaliła.
- Jeśli chcemy pozbyć się pestek z owoców, możemy przetrzeć konfiturę z porzeczek przez sitko. Nie jest to konieczne – pestki są na tyle małe, że dla większości osób nie stanowią problemu.
- Żeby otrzymać konfiturę w jasnoczerwonym kolorze, dodajemy sok z połówki cytryny.
- Dla wzbogacenia aromatu możemy dodać ziarenka z laski wanilii, imbir lub cynamon.
- Żeby przedłużyć termin przydatności do spożycia, warto zapasteryzować słoiki z konfiturą w gotującej się wodzie lub w piekarniku, zgodnie z naszym poradnikiem na temat pasteryzacji.
Notka redakcyjna:
Wytrawna konfitura z czerwonej porzeczki
Na bazie czerwonych porzeczek możemy przygotować także wytrawny chutney – czyli gęsty sos na bazie owoców lub warzyw i orientalnych przypraw. To dodatek, który jest bardzo popularny w Indiach, ale znany był także pod nazwą gąszczu na terenie dawnej Polski.
Do wytrawnej konfitury z porzeczek dodajemy:
- mielony cynamon,
- ziele angielskie,
- goździki,
- czarny pieprz,
- a także cebulę,
- lub papryczkę chili.
Składniki wybieramy według uznania – najlepiej dodawać je w małych ilościach, na bieżąco sprawdzając smak sosu. Jeśli zdecydujemy się na cebulę (białą lub czerwoną), dusimy ją pod przykryciem na osobnej patelni.
Do jakich potraw podawać konfiturę z czerwonej porzeczki?
Konfitura z czerwonej porzeczki sprawdzi się zarówno do słodkich propozycji śniadaniowych, jak i do dań wytrawnych. Możemy nią polać pancakes, gofry lub naleśniki. Jest rewelacyjnym dodatkiem do tostów francuskich, zwłaszcza w towarzystwie odrobiny kremowego serka mascarpone.
W potrawach mięsnych rewelacyjnie komponuje się z:
- pieczonym schabem ze śliwką – żeby mięso miało chrupiącą skórkę i było soczyste w środku, warto najpierw obsmażyć je na patelni, a następnie wstawić do piekarnika,
- pasztetem z gęsi – przygotowanym na bazie gęsiej wątróbki, z dodatkiem słodkiej papryki, pieczarek i majeranku,
- grillowanym boczkiem – w grubszych lub cieńszych plastrach.
W wariancie wegetariańskim możemy podać konfiturę z porzeczki do grillowanych serów, takich jak oscypek czy halloumi.
Inne pomysły na przetwory z czerwonej porzeczki
Konfitura porzeczkowa jest jednym z wielu pomysłów na wykorzystanie owoców sezonowych. Poniżej kilka innych pysznych propozycji:
W domowych przetworach czerwoną porzeczkę możemy zmieszać także innymi owocami – truskawkami, wiśniami lub malinami. Z kolei świeże owoce są świetną dekoracją do tortów i deserów.