
Porzeczkowiec
- olej: 160 ml
- cukier: 330 g
- woda: 175 ml
- kakao: 30 g
- jajka: 5 szt.
- mąka pszenna: 240 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- soda oczyszczona: 4 g
- serek śmietankowy: 500 g
- cukier puder: 90 g
- masło: 200 g
- śmietana 30%: 500 ml
- żelatyna: 12 g
- dżem owocowy: 400 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Foremkę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, masło i biały ser wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Mascarpone i śmietanka kremówka powinny być dobrze schłodzone.
krok 2
Masa kakaowa na ciasto: olej, 200 g cukru, 125 ml wody i kakao łączymy w rondelku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
krok 3
Ciasto czekoladowe: mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka ze 130 g cukru na puszystą masę. Dodajemy masę kakaową i delikatnie łączymy za pomocą rózgi kuchennej. Wsypujemy suche składniki i mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 4
Pieczenie: ciasto kakaowe na porzeczkowiec przelewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się do niego nie przykleja. Jeśli stwierdzimy, że jest już gotowe, wyjmujemy je i studzimy.
krok 5
Masa serowa: miękkie masło ubijamy z 60 g cukru pudru na jednolitą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy puszysty serek kanapkowy.
krok 6
Krem śmietankowy z mascarpone: żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i odkładamy na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując, partiami dodajemy do niej serek mascarpone, aż do uzyskania gęstej masy. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy do kremu 30 g cukru pudru i przestudzoną żelatynę.
krok 7
Przekładanie ciasta: wystudzone ciasto czekoladowe przekrajamy na dwa blaty. Pierwszy z nich smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy na niego delikatnie masę serową. Przykrywamy ją drugim blatem ciasta i rozprowadzamy po nim pozostały dżem. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę z serkiem mascarpone.
krok 8
Dekoracja: czekoladę gorzką ścieramy na tarce i dekorujemy nią wierzch ciasta.
krok 9
Chłodzenie: wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny, żeby wszystkie masy odpowiednio stężały (czas nie został ujęty w klasyfikacji dania).

