Reklama

delikatne pierożki, z grzybowym aromatycznym farszem

Składniki:

CIASTO:
4 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
1 żółtko
3 łyżki masła
1 płaska łyżeczka soli
FARSZ:
1 kg gąsek mrożonych (ew. innych grzybów świeżych lub mrożonych)
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego lub ziołowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól
szczypta mielonego kminku
szczypta lubczyku
szczypta granulowanego czosnku
do polania:
4-6 łyżek masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kroki przygotowania:

W sezonie grzybowym dobrze jest pomyśleć o zabezpieczeniu zapasu grzybów na Święta. Gąski doskonale nadają się do pierogów
są jędrne i wspaniale smakują więc kiedy ich nazbieram to po dokładnym umyciu blanszuję je i zamrażam - do wigilijnym pierogów będą jak znalazł :-)
Grzyby rozmrażamy na sicie aby odciekł ew. nadmiar wody
siekamy na małe kawałeczki (nie mielę bo lubię czuć kawałki grzybów). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło
dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby. Całość dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. Następnie doprawiamy farsz solą
pieprzem i ziołami
smażymy bez przykrycia mieszając aż odparuje cały sos
odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie dodajemy natkę
bułkę tartą i żółtko
dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą
dodajemy jajko i roztopione
przestudzone masło. Mieszamy i dolewamy stopniowo tyle wody aby zagnieść miękkie
ale zwarte ciasto
wyrabiamy i odkładamy przykryte ściereczką na 30 min.. Następnie rozwałkowujemy dość cienko
szklanką wykrawamy parzystą ilość kółek. Na kółeczka (połowę ilości) układamy po czubatej łyżeczce farszu
brzeg zwilżamy bardzo delikatnie wodą
przykrywamy pozostałymi kółkami
dociskamy brzegi i palcami robimy szczypanki dookoła. Gotowe pierogi wkładamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 min.. Wyjmujemy łyżką cedzakową
osączamy dokładnie
wykładamy na talerze albo półmisek. Podajemy polane masłem pietruszkowym.

Reklama

Notka redakcyjna:

Jeśli lubisz pierogi z grzybami, to rekomendujemy przygotowanie także pierogów z pieczarkami oraz pierogów z kurkami. Fankom i fanom bardziej sycących potraw, polecamy z kolei pierogi z grzybami i fasolą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama