
Potpourri z kurczakiem
- groch: 50 g
- ciecierzyca: 100 g
- soczewica czerwona: 50 g
- gotowy rosół: 600 ml
- bataty (słodkie ziemniaki): 1 szt.
- pasternak: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pałki z kurczaka: 500 g
- olej: 4 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- korzeń imbiru: 1 łyżeczka
- garam masala: 1 łyżka stołowa
- sól: 2 szczypty
- cukier: 1 szczypta
- masło: 2 łyżki stołowe
- mięta: 2 łyżki stołowe
- kolendra: 3 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 4 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Groch, ciecierzycę i soczewicę zalewamy razem wodą i odstawiamy na całą noc. Odcedzamy, zalewamy 500 ml bulionu. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa: duże kostki batata i 1-cm plastry pasternaku i marchewki; lekko solimy. Gotujemy 20 min, mieszając regularnie.

krok 2
W tym czasie luzujemy podudzia kurczaka, mięso kroimy w grube kawałki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i masalę. Po 2 min dokładamy kurczaka, mieszamy i lekko rumienimy.

krok 3
Dodajemy zawartość garnka z roślinami strączkowymi, mieszamy, ew. podlewamy jeszcze bulionem, słodzimy i zostawiamy całość na 10–15 min, aby kurczak poddusił się z warzywami. Dodajemy 2 łyżki masła, wszystkie posiekane zioła i sok z cytryny, mieszamy. Potpourri z kurczakiem serwujemy z ryżem na sypko, podanym obok.


