Reklama

Fajne połączenie smaku i koloru.

Składniki:

1 duża cukinia lub 2 średnie
ok.400 ml musu z dyni (rozgotowanej i zblendowanej )
0,5 kg cienkiej dobrej kiełbasy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka zielonej czubrycy
sól i pieprz do smaku
4-6 łyżki oleju
1 szklanka wody

Kroki przygotowania:

Kiełbaskę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.Pod koniec dodałam pokrojone w piórka cebule i posiekany czosnek.Smażyłam na małym ogniu aż się cebulka zeszkliła. Przełożyłam do garnka całość. Obraną ze skóry cukinię pozbawiłam gąbczastego wnętrza z nasionami i pokroiłam w kostkę.Wsypałam ją na rozgrzany olej i zeszkliłam.Oprószyłam ją solą i czubrycą.Gdy się lekko poddusiła wyłożyłam na patelnię mus z dyni.Przesmażyłam razem minutkę i całość dołączyła do podsmażonej kiełbaski i cebuli.Podlałam potrawkę wodą i dusiłam aż cukinia była całkiem miękka (w trakcie uzupełniałam po troszku wodę,która odparowała.Doprawiłam solą i pieprzem.Potrawki nie zagęszczałam gdyż mus z dyni wspaniale zrobił to za mnie. Podałam z makaronem typu wstążki i posypałam zieleniną.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama