
Potrawka z indyka
- filet z indyka: 800 g
- olej: 50 ml
- czerwona papryka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- cukinia: 0.5 szt.
- czosnek: 3 szt.
- marchewka: 2 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- przecier pomidorowy: 80 g
- bulion warzywny: 500 ml
- szczypiorek: 1 szt.
- ryż: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal350
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na potrawkę z indyka zaczynamy od umycia filetów z indyka i pozbycia się wszelkich zbędnych elementów z mięsa oraz pokrojenia go w paski i przyprawienia solą i pieprzem do smaku. Następnie na patelnie wlewamy olej i smażymy przez ok. minutę nasze paski z indyka.

iStock krok 2
Kolejnym krokiem jest pokrojenie wszystkich warzyw: papryki, marchewki, cebuli i selera, a następnie podsmażeniu ich na oleju po mięsie. Dalej siekamy czosnek i dodajemy do warzyw razem z pokrojoną cukinią. Całość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.

iStock krok 3
Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion i dokładnie mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie a sos zgęstnieje. Między czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potrawkę z indyka z warzywami posypujemy świeżym szczypiorkiem.

iStock

