
Potrawka z kurczaka
- udka z kurczaka: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- por: 1 szt.
- seler: 0.25 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz czarny: 8 g
- sól: 13 g
- groszek zielony: 100 g
- masło: 40 g
- mąka pszenna: 30 g
- białe wino: 100 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- sok z cytryny: 15 ml
- gałka muszkatołowa: 2 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obieramy je i myjemy. Marchewkę, seler i por kroimy w kawałki wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i czosnek obieramy i rozkrajamy na pół. Przekładamy je do garnka. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok – zostawiamy na później. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
krok 2
Mięso: udka kurczaka (ze skórą) wkładamy do dużego garnka z pokrojonymi warzywami. Dosypujemy ok. 10 g soli i 5 g pieprzu. Całość zalewamy zimną wodą.
krok 3
Gotowanie: doprowadzamy do wrzenia, ale powoli na średnim ogniu. Mętność, która pojawi się w postaci białej piany podczas pierwszego wrzenia, usuwamy chochlą. Delikatnie dusimy mięso przez około 30 minut, po czym wyjmujemy je z bulionu i pozostawiamy do ostygnięcia na talerzu.
krok 4
Wywar: przecedzamy go przez drobne sito i zostawiamy na później. Usuwamy warzywa z wyjątkiem marchewki.
krok 5
Krojenie: marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z kurczaka usuwamy skórę i kości. Mięso tniemy na 3–centymetrowe kawałki.
krok 6
Groszek: wyjmujemy go z zamrażalnika – rozmrażamy w misce, w temperaturze pokojowej.
krok 7
Sos do potrawki z kurczaka: rozpuszczamy masło w rondlu i powoli mieszamy z mąką. Gotujemy przez około 1–2 minuty na średnim ogniu, aż stanie się bezbarwny. Zalewamy białym winem, redukujemy płyn całkowicie i dodajemy do pozostawionego wywaru (krok 4.).
krok 8
Doprawianie sosu: dodajemy liść laurowy i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut lub do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
krok 9
Duszenie: do sosu dodajemy mięso, groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę i podgrzewamy przez kilka minut.
krok 10
Podawanie: potrawkę z kurczaka przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie tu ryż lub kasza jaglana.

