Aromatyczna potrawka z drobiu i pieczarek.
Składniki:
50-60 dag piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
30 dag pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szczypta imbiru
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
szczypta pieprzu ziołowego
3 łyżki oleju
sól do smaku
ok.3-5 dag masła prawdziwego
1 łyżeczka mąki pszennej
Kroki przygotowania:
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Posypać równomiernie przyprawą do kurczaka. Oczyszczone pieczarki pokroić na ćwiartki lub w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć mięso.Gdy ze wszystkich stron się usmaży dołożyć pieczarki,cebulę z czosnkiem i masło.Poddusić razem z przyprawami (solić na koniec). Mąkę rozmieszać dokładnie w ok.100 ml zimnej wody, by nie było grudek, wlać na patelnię i gotować razem ok.1-2 minut. Ja podałam z kaszą z warzywami ale można podać z ryżem lub makaronem.
Porady:
Zobacz też: potrawka z ryżu z łososiem po francusku


