Reklama

Sycące i pyszne danie z kurczaka - zamiast piec go w całości jak zwykle, przygotujcie potrawkę. Do sosu koniecznie dodajcie rieslinga!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na 45 min. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, odciskamy, aby usunąć nadmiar wody, i kładziemy na papierowym ręczniku. Grzybowy płyn zachowujemy. Obrane szalotki drobno siekamy. Kurę rozcinamy na 8 kawałków. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. W garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso przez 5 min z każdej strony.

  • krok 2

    Nadmiar tłuszczu ze smażenia odlewamy do osobnego naczynka. Do mięsa dodajemy szalotki, polewamy odstawionym płynem grzybowym i rieslingiem. Dodajemy liść laurowy, tymianek i wcześniej opłukane gałązki natki pietruszki. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min, dodajemy borowiki. Gotujemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy kawałki kury i grzyby, które odkładamy w ciepłe miejsce.

  • krok 3

    Przygotowujemy sos: płyn z gotowania redukujemy przez 15 min na sporym ogniu. W oddzielnym garnku mąkę roztrzepujemy ze 100 ml sosu z gotowania. Stale mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko i starannie mieszamy, aby się nie ścięło. Dodajemy śmietanę i mieszamy na małym ogniu, aby sos dobrze się zagrzał. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do sosu wkładamy kawałki kury i borowiki. Podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady:

W wersji luksusowej: danie przygotowujemy z pulardy i suszonych smardzów.

Zobacz też: kurczak na butelce

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama