
Potrawka z ryżu z łososiem po francusku
- łosoś: 600 g
- natka pietruszki: 4 łyżki stołowe
- ryż: 400 g
- cheddar: 175 g
- jajka: 3 szt.
- woda: 1 l
- natka pietruszki: 4 gałązki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- liść laurowy: 1 szt.
- musztarda francuska: 1 łyżeczka
- masło: 40 g
- mąka: 40 g
- mleko: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Łososia kładziemy na szerokiej, płytkiej patelni. Dodajemy liść laurowy i łodyżki natki pietruszki, trochę soli i pieprzu.
Wlewamy wodę i gotujemy rybę ok. 12 min, aż zmięknie. Wyjmujemy ją, wyrzucamy zioła, a płyn wlewamy do
rondla. Filet pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy wszystkie ości i rozdzielamy mięso na płatki.
krok 2
Do rondla z płynem pozostałym z gotowania ryby wrzucamy ryż. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu, przez cały czas pod przykryciem. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy ryż na 5 min.

krok 3
Na sos: w rondlu mleko mieszamy z masłem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się gładki i gęsty. Do sosu dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2 min.

krok 4
W piekarniku rozgrzewamy grill. Sos zdejmujemy z ognia, mieszamy z posiekaną natką i ryżem oraz połową startego sera cheddar. Pokruszoną rybę i posiekane jajka ugotowane na twardo mieszamy z ryżem dużą metalową łyżką. Całość układamy w płytkim naczyniu do zapiekania i posypujemy pozostałą częścią sera. Zapiekamy, aż wierzchnia warstwa pięknie się przyrumieni. Potrawka z ryżu z łososiem po francusku jest gotowa do podania.


