Reklama

Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
puszka krojonych pomidorów
szczypta cukru
puszka białej fasoli
puszka kukurydzy
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
łyżeczka curry w proszku
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka kminku
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na gorącym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać i dusić razem około 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, przyprawić szczyptą cukru i dusić kolejne 5 minut.
Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do potrawy, wlać gorący bulion, przyprawić chili, curry, majerankiem, kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać i dusić około 15 minut. Podawać z białym pieczywem.
Nasza rada: Ta potrawa daje duże pole do popisu: zamiast kukurydzy możesz dodać czerwoną fasolkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Danie będzie bardziej sycące, jeśli do zeszklonej cebuli dodasz kawałki boczku, wędliny, kiełbasy lub resztek pieczeni.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama