
Pound cake – brytyjska babka piaskowa
- mąka pszenna: 150 g
- cukier: 150 g
- masło: 150 g
- jajka: 3 szt.
- mleko: 45 ml
- ekstrakt waniliowy: 15 ml
- proszek do pieczenia: 4 g
- sól: 1 g
- olej: 10 ml
- bułka tarta: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.
krok 2
Składniki na pound cake: wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
krok 3
Foremka: smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą, nadmiar strzepujemy.
krok 4
Składniki mokre: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy trzepaczką aż do połączenia.
krok 5
Składniki suche: do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Mieszamy.
krok 6
Miksowanie: suche składniki przesypujemy do misy miksera, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz połowę masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach 2–3 minuty. Dokładamy resztę mokrych składników i ubijamy, aż masa stanie się jednolita.
krok 7
Pieczenie: ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy, górę wyrównujemy i pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto z zewnątrz powinno być ładnie zezłocone. Pound cake pozostawiamy w formie przez 15–20 minut, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

