Reklama

Pound cake to ciasto, w którym 4 główne składniki mają równe proporcje, tradycyjnie było to 1 funcie, czyli po 0,453 kg. Są to mąka, cukier, masło i jajka. Jeśli zachowamy ten schemat, ciasto zawsze wyjdzie nam wilgotne i mięciutkie. Jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, zostało wspomniane w książce o przygodach Harry’ego Pottera. Zapraszamy po sprawdzony przepis na brytyjską babkę piaskową.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.

  • krok 2

    Składniki na pound cake: wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  • krok 3

    Foremka: smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą, nadmiar strzepujemy.

  • krok 4

    Składniki mokre: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy trzepaczką aż do połączenia.

  • krok 5

    Składniki suche: do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Mieszamy.

  • krok 6

    Miksowanie: suche składniki przesypujemy do misy miksera, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz połowę masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach 2–3 minuty. Dokładamy resztę mokrych składników i ubijamy, aż masa stanie się jednolita.

  • krok 7

    Pieczenie: ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy, górę wyrównujemy i pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto z zewnątrz powinno być ładnie zezłocone. Pound cake pozostawiamy w formie przez 15–20 minut, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Porady:

  • Dla ułatwienia 1 funt czyli 0,453 kg wiele państw ustandaryzowało do 0,45 kg. Jest to praktyczniejsze i łatwiejsze do zważenia produktów w warunkach domowych. I nie ma większego wpływu na wypieki, ważne, żeby były zachowane proporcje.
  • To, jakiej foremki użyjemy, zależy już tylko od nas. Może być to blaszka na babkę, keksówka lub np. tortownica.
  • Pound cake nie można długo wyrabiać, tylko do połączenia się składników. Dzięki temu ciasto zachowa odpowiednią strukturę.
  • Zamiast ekstraktu waniliowego możemy użyć 1 małego opakowania cukru waniliowego lub 5–6 kropli olejku waniliowego.
  • Pound cake możemy użyć do przygotowania tortu, zamiast tradycyjnego biszkoptu.
  • Brytyjską babkę piaskową możemy podać z bitą śmietaną, lodami, np. matcha i owocami z syropem lub posypać tylko cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama