
Poutine – frytki kanadyjskie
- ziemniaki: 1 kg
- bulion wołowy: 500 ml
- piwo: 550 ml
- mozzarella: 125 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 30 g
- mąka pszenna: 30 g
- sos worcestershire: 10 ml
- ketchup: 15 g
- olej: 500 ml
- ocet balsamiczny: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je na grube słupki i przekładamy do dużej miski. Wlewamy 500 ml piwa. Całość przykrywamy folią do żywności. Odstawiamy do lodówki.
krok 2
Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę.
krok 3
Czosnek: obieramy jeden ząbek i siekamy go.
krok 4
Mozzarella: kroimy na mniejsze kawałki.
krok 5
Sos: masło wrzucamy do garnka. Następnie podgrzewamy je, aż się rozpuści. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez około 2–3 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion, 50 ml piwa, ocet balsamiczny, ketchup i sos worcestershire. Sos gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
krok 6
Olej: wlewamy go do garnka i rozgrzewamy do temperatury 150°C.
krok 7
Frytki: ziemniaki wyjmujemy z piwa oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wrzucamy je do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy przez ok. 4 minut. Gotowe frytki wyjmujemy, odsączamy. Kolejny raz rozgrzewamy olej, tym razem do temperatury 180°C i znowu wrzucamy frytki. Smażymy je kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
krok 8
Podanie: frytki przekładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy mozzarellą. Poutine z powodzeniem możemy podać w formie przekąski.

