Wegańskie praliny czekoladowo-orzechowe
Praliny czekoladowo-orzechowe to zdrowa wersja deseru. Pyszne i naturalnie słodkie, są całkowicie roślinne i bez cukru.
Składniki:
100 g suszonych daktyli
100 g orzeszków ziemnych
prażonych bez tłuszczu
niesolonych
1 łyżka kakao
1-2 łyżki dobrej jakości masła orzechowego*
1/4 łyżeczki soli
kakao i mielone orzeszki ziemne
do obtoczenia
Kroki przygotowania:
Surowe praliny czekoladowo-orzechowe to doskonały pomysł na zdrowy deser. Lekkie
słodkie i pyszne świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci.
Właściwości daktyliDaktyle to doskonały zamiennik cukru. Naturalnie słodkie
można dodawać do ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się zarówno w formie owoców
jak i syropu. Zawierają mnóstwo potasu
błonnika i witamin. Daktyle to świetne źródło cukrów prostych
więc są polecane szczególnie sportowcom
jako składnik posiłku po treningu. Zawierają dość sporo kalorii oraz wysoki indeks glikemiczny
dlatego nie warto przesadzać z ich jedzeniem.WykonanieDaktyle namaczamy w ciepłej wodzie
odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy je
dodajemy pozostałe składniki i razem miksujemy (jeśli chcecie odciążyć swój blender
możecie posiekać orzeszki na mniejsze kawałki). Z powstałej masy formujemy kulki
każdą obtaczamy w kakao lub mielonych orzeszkach ziemnych. Przechowujemy w lodówce.* jeśli chodzi o dodatek masła orzechowego
zwykle idealną ilością jest 1 i 1/2 łyżki
jednak wszystko zależy od daktyli. Najlepiej najpierw dodać 1 łyżkę i sprawdzić konsystencję.Przepis i zdjęcie: Daria Sulima
Porady:
Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta


