Reklama

Praskie ciasto to pulchna drożdżówka z kruszonką i cynamonową posypką przełożona aksamitnym kremem śmietankowym. Przepis jest dosyć pracochłonny, ale efekt jest tego warty – deser wygląda jak z najlepszej cukierni. Co ciekawe, w składnikach znajdziemy majonez, który zazwyczaj kojarzy się ze słonymi potrawami. Dzięki niemu powstaje bardzo delikatny, puszysty wypiek. Podajemy niezwykły przepis na ciasto praskie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal400
  • tłuszcz20g
  • tłuszcz nasycony10g
  • węglowodany50g
  • cukry25g
  • błonnik2g
  • białko8g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Drożdże: rozkruszamy do kubka. Dodajemy 150 ml ciepłego mleka ze szczyptą soli. W misce mieszamy 250 g drobno mielonej mąki i 250 g krupczatki, majonez, 30 g cukru pudru i jajko. Wlewamy drożdże i drewnianą łyżką zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na około 45 minut, w ciepłe miejsce.

  • krok 2

    Przygotowanie do pieczenia: z wyrośniętego ciasta kształtujemy dwa okrągłe placki (możemy też podzieić je na więcej części, żeby powstały mniejsze porcje). Przenosimy je na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg).

  • krok 3

    Kruszonka: do miski wsypujemy 200 g mąki krupczatki i 120 g cukru pudru. 120 g masła kroimy na kawałki i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami na okruchy.

  • krok 4

    Pieczenie: smarujemy przygotowane ciasto roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je kruszonką oraz cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy około 20 minut (na złoty kolor). Studzimy (najlepiej na kratce cukierniczej).

  • krok 5

    Krem: wlewamy 170 ml mleka do rondelka. Wsypujemy 30 g cukru pudru i cukier wanilinowy. Dodajemy 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki. Podgrzewamy wszystkie składniki, żeby je rozpuścić. Rozrabiamy skrobię ziemniaczaną w 30 ml mleka. Wlewamy do rondelka. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Zestawiamy go z palnika i studzimy.

  • krok 6

    Śmietana: ubijamy ją na sztywną pianę, a następnie ostrożnie łączymy z kremem budyniowym.

  • krok 7

    Praskie ciasto: przekrajamy wystudzone placki drożdżowe z kruszonką w poprzek i przekładamy kremem.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama