
Praskie ciasto
- mleko: 350 ml
- mąka pszenna: 700 g
- cukier puder: 180 g
- jajka: 2 szt.
- drożdże: 30 g
- sól: 3 g
- masło: 220 g
- cukier: 25 g
- cynamon: 3 g
- cukier waniliowy: 16 g
- skrobia ziemniaczana: 25 g
- majonez: 250 g
- śmietana 30%: 500 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal400
- tłuszcz20g
- tłuszcz nasycony10g
- węglowodany50g
- cukry25g
- błonnik2g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże: rozkruszamy do kubka. Dodajemy 150 ml ciepłego mleka ze szczyptą soli. W misce mieszamy 250 g drobno mielonej mąki i 250 g krupczatki, majonez, 30 g cukru pudru i jajko. Wlewamy drożdże i drewnianą łyżką zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na około 45 minut, w ciepłe miejsce.
krok 2
Przygotowanie do pieczenia: z wyrośniętego ciasta kształtujemy dwa okrągłe placki (możemy też podzieić je na więcej części, żeby powstały mniejsze porcje). Przenosimy je na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
krok 3
Kruszonka: do miski wsypujemy 200 g mąki krupczatki i 120 g cukru pudru. 120 g masła kroimy na kawałki i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami na okruchy.
krok 4
Pieczenie: smarujemy przygotowane ciasto roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je kruszonką oraz cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy około 20 minut (na złoty kolor). Studzimy (najlepiej na kratce cukierniczej).
krok 5
Krem: wlewamy 170 ml mleka do rondelka. Wsypujemy 30 g cukru pudru i cukier wanilinowy. Dodajemy 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki. Podgrzewamy wszystkie składniki, żeby je rozpuścić. Rozrabiamy skrobię ziemniaczaną w 30 ml mleka. Wlewamy do rondelka. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Zestawiamy go z palnika i studzimy.
krok 6
Śmietana: ubijamy ją na sztywną pianę, a następnie ostrożnie łączymy z kremem budyniowym.
krok 7
Praskie ciasto: przekrajamy wystudzone placki drożdżowe z kruszonką w poprzek i przekładamy kremem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

