
Prażynki – przepis
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- papier ryżowy: 8 szt.
- sól: 15 g
- olej: 350 g
Sposób przygotowania
krok 1
Papier ryżowy: tniemy go nożyczkami na różne kształty wielkości 4-5 cm. Prażynki podczas smażenia pofalują w różne formy.
krok 2
Olej: przelewamy do głębszej patelni lub szerokiego garnka czy rondla. Dodajemy sól. Rozgrzewamy.
krok 3
Smażenie: wrzucamy na rozgrzany olej jeden kawałek papieru ryżowego. Jeśli od razu się napuszy i zrobi się biały, to znaczy, że tłuszcz jest dobrze nagrzany. Jeśli nie, to musimy go jeszcze chwilę zaczekać, aż uzyska odpowiednią temperaturę. Prażynki smażymy po kilka sztuk na raz. Wrzucamy je do oleju i praktycznie od razu, przy pomocy metalowej łyżki cedzakowej, wyjmujemy i przekładamy na papier kuchenny, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

