
Pręga wołowa w sosie własnym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pręga wołowa: 80 dag
- olej: 3 łyżki stołowe
- cebula: 3 szt.
- czosnek mielony: 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- papryka wędzona: 0.5 łyżeczki
- słodka papryka: 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzać olej i udusić na nim lekko cebulę, dodać mięso pokrojone na kawałki, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 3-4 godzin - do czasu aż mięso zmięknie. W tym czasie pręga wołowa wytworzy swój sos, który wspaniale dopełni nasze danie.
krok 2
W międzyczasie dolewać po trochę wody, by mięso odpowiednio zmiękło i wytworzyło sos. W połowie duszenia przyprawić: ziołami prowansalskimi, przyprawą węgierską, suszonym czosnkiem, pieprzem i solą. Na samym końcu posypać suszoną bazylią.
krok 3
Tak przygotowaną pręgę wołową serwować z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze lub pieczonymi w piekarniku oraz z ulubionymi dodatkami takimi jak ziemniaki, kasza, ryż lub makaron.

