Porady:
- Zwróćcie uwagę na skład herbatników – postarajcie się wybrać takie, które nie mają dodatku oleju palmowego.
- Na każda warstwę przeznaczamy po 12 herbatników.
- Do ciasta princessa doskonale pasuje dżem malinowy, truskawkowy lub jagodowy.
- Na krem rekomendujemy śmietankę 36% – dzięki większej zawartości tłuszczu krem pozostanie gęsty bez potrzeby dodawania żelatyny.
- Mascarpone i białą czekoladę dodajemy do kremu stopniowo, łyżka po łyżce.
- Wiórki kokosowe można delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jednak powinny nadal mieć jasny biały (lub prawie biały) kolor.
Notka redakcyjna:
Ciasto princessa – inne pomysły
- Ciasto princessa zebra – herbatniki maślane zastępują kakaowe, aby powstały charakterystyczne biało–czarne pasy.
- Princessa z karmelem – dżem zastępuje warstwa słodkiego kajmaku.
- Ciasto princessa na biszkopcie – najlepiej jest podzielić biszkopt na trzy cienkie blaty, aby można było zrobić ciasto zgodnie z przepisem. Jeśli nie jest to możliwe, na wierzch drugiego blatu kładziemy dżem i bezpośrednio na nim drugą warstwę kremu. Deser można przygotować również na gotowych biszkoptach.
- Princessa na cieście kokosowym – ciekawym pomysłem jest na spód jest biszkopt z wiórkami kokosowymi, które dodajemy do masy zamiast mąki.
Tort śmietankowo–kokosowy princessa
Białą princessę w charakterze tortu przygotowujemy na okrągłym biszkopcie, upieczonym w tortownicy o średnicy 26 cm (jak w przepisie na ciasto biały lion). Przepis pozostaje bez zmian, z taką różnicą, że drugą połową kremu przykrywamy górę i boki ciasta. Zostawiamy trochę kremu na dekorację, którą wykonamy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto możemy ozdobić również w następujący sposób:
- boki ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi,
- na wierzch układamy pokruszone ciasteczka princessa kokosowa,
- zarówno boki, jak i wierzch ciasta, posypujemy wiórkami z białej czekolady lub prażonymi płatkami migdałów,
- boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami, a górę dekorujemy kremem z mascarpone,
- na krem wykładamy świeże owoce, np. maliny lub truskawki.
Ciasto princessa – deser o smaku wafelków
Ciasto princessa nawiązuje do popularnych wafelków princessa kokosowa, pokrytych białą czekoladą. Co prawda w oryginalnych słodyczach nie ma dżemu owocowego, ale jego dodatek sprawia, że ciasto jest doskonale wyważone. W efekcie nadal dominujące są kokos i biała czekolada, ale w tle delikatnie czuć słodko–kwaśny smak malin. W podobny sposób zrobicie desery o smaku innych batoników, ciasteczek i cukierków, takie jak: