Reklama

Wegańska musaka to równie rozgrzewające i sycące danie jak jego klasyczna wersja, mimo że nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami, pomidorami, soczewicą i kremowym białym sosem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Warto podać ją z zieloną sałatą i chrupiącym pieczywem czosnkowym. Pożywna i prosta wegańska musaka z pewnością trafi na Waszą listę comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal536
  • tłuszcz33g
  • tłuszcz nasycony14g
  • węglowodany42g
  • cukry15g
  • błonnik12g
  • białko12g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Bakłażany: kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Wkładamy je do dużej miski, skrapiamy 2 łyżkami oleju, solimy i mieszamy. Rozgrzewamy sporą patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i smażymy plastry bakłażana partiami przez 1 minutę z każdej strony, aż się zarumienią i zmiękną. Odkładamy je na talerz.

  • krok 2

    Sos pomidorowy z soczewicą: rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wkładamy do niej posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Podsmażamy ją na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek, oregano, cynamon i kmin rzymski. Dodajemy przecier, rozdrobnione pomidory i zieloną soczewicę wraz z połową wody z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż zgęstnieje.

  • krok 3

    Ziemniaki: kroimy w plastry i wkładamy do rondla z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy je przez 7 minut. Dobrze odcedzamy.

  • krok 4

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 25x30 cm smarujemy 1/3 sosu pomidorowego. Na nim układamy 1/3 plastrów bakłażana i 1/3 ziemniaków. Powtarzamy czynność dwukrotnie, żeby stworzyć warstwy.

  • krok 5

    Wegański beszamel: rozgrzewamy pozostałą oliwę w rondlu na średnim ogniu. Następnie wsypujemy mąkę i smażymy ją przez minutę. Stopniowo dodajemy roślinną śmietanę kremówkę, cały czas mieszając sos (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową do smaku. Kontynuujemy gotowanie, aż mieszanina zgęstnieje.

  • krok 6

    Pieczenie: zalewamy zapiekankę białym sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Zmieniamy tryb na grillowanie i podgrzewamy ją jeszcze przez 5 minut. Wegańska musaka jest gotowa, kiedy wierzch ładnie się zarumieni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-vegan-moussaka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama