
Prosta wegańska musaka
- cebula: 1 szt.
- przecier pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- bakłażan: 3 szt.
- oliwa extra vergine: 6 łyżek stołowych
- czosnek: 3 ząbki
- oregano: 2 łyżeczki
- cynamon: 2 łyżeczki
- kumin (kmin rzymski): 2 łyżeczki
- pomidory w puszce: 400 g
- soczewica zielona: 400 g
- ziemniaki: 600 g
- mąka pszenna: 3 łyżki stołowe
- śmietanka: 810 ml
- gałka muszkatołowa: 2 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal536
- tłuszcz33g
- tłuszcz nasycony14g
- węglowodany42g
- cukry15g
- błonnik12g
- białko12g
Sposób przygotowania
krok 1
Bakłażany: kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Wkładamy je do dużej miski, skrapiamy 2 łyżkami oleju, solimy i mieszamy. Rozgrzewamy sporą patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i smażymy plastry bakłażana partiami przez 1 minutę z każdej strony, aż się zarumienią i zmiękną. Odkładamy je na talerz.
krok 2
Sos pomidorowy z soczewicą: rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wkładamy do niej posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Podsmażamy ją na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek, oregano, cynamon i kmin rzymski. Dodajemy przecier, rozdrobnione pomidory i zieloną soczewicę wraz z połową wody z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż zgęstnieje.
krok 3
Ziemniaki: kroimy w plastry i wkładamy do rondla z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy je przez 7 minut. Dobrze odcedzamy.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 25x30 cm smarujemy 1/3 sosu pomidorowego. Na nim układamy 1/3 plastrów bakłażana i 1/3 ziemniaków. Powtarzamy czynność dwukrotnie, żeby stworzyć warstwy.
krok 5
Wegański beszamel: rozgrzewamy pozostałą oliwę w rondlu na średnim ogniu. Następnie wsypujemy mąkę i smażymy ją przez minutę. Stopniowo dodajemy roślinną śmietanę kremówkę, cały czas mieszając sos (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową do smaku. Kontynuujemy gotowanie, aż mieszanina zgęstnieje.
krok 6
Pieczenie: zalewamy zapiekankę białym sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Zmieniamy tryb na grillowanie i podgrzewamy ją jeszcze przez 5 minut. Wegańska musaka jest gotowa, kiedy wierzch ładnie się zarumieni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-vegan-moussaka

