
Prosta wegańska pieczeń orzechowa
- siemię lniane: 2 łyżki stołowe
- dynia: 400 g
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- zaatar-zatar: 2 łyżki stołowe
- kumin (kmin rzymski): 2 łyżeczki
- nasiona kolendry: 2 łyżki stołowe
- czerwona cebula: 1 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- pieczarki: 250 g
- czosnek: 1 ząbek
- miso: 2 łyżki stołowe
- pistacje: 200 g
- kasztany: 100 g
- bułka tarta: 100 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- żurawina: 200 g
- cukier trzcinowy: 4 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal471
- tłuszcz26g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany41g
- cukry21g
- błonnik10g
- białko14g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: łączymy siemię lniane z 4 łyżkami wody w małej misce i pozostawiamy do zgęstnienia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Dynię piżmową obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o boku 3 cm. Wrzucamy ją do brytfanny z 1 łyżką oliwy, zatarem, kminem rzymskim i mielonymi nasionami kolendry. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30–35 minut lub do momentu, aż dynia będzie miękka, ale zachowa swój kształt. Keksówkę o pojemności 900 g natłuszczamy i wykładamy pergaminem.
krok 2
Smażenie: cebulę, seler naciowy i pieczarki drobno siekamy. Rozgrzewamy pozostałą oliwę na patelni. Smażymy na niej przygotowane składniki przez 10–15 minut lub do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę miso.
krok 3
Mieszanie składników: siekamy pistacje, upieczone kasztany i natkę pietruszki. Wkładamy je do miski. Dodajemy bułkę tartą, a także przygotowane wcześniej elementy: napęczniałe siemię lniane, smażone warzywa i pieczarki oraz pieczoną dynię. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Żurawina (świeża lub mrożona): umieszczamy ją na patelni z cukrem i gotujemy przez 3–4 minuty, aż kryształki się rozpuszczą, a owoce zaczną mięknąć. Wykładamy je łyżką na dno keksówki, a następnie odstawiamy na 5 minut, żeby lekko stężały.
krok 5
Pieczenie: wykładamy mieszankę orzechów i warzyw na żurawinę. Uklepujemy ją i wygładzamy wierzch łyżką. Owijamy pieczeń folią i wkładamy do piekarnika na 25 minut, a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 25 minut.
krok 6
Podanie: wegańska pieczeń orzechowa powinna po wyjęciu z piekarnika odpoczywać przez kwadrans. Następnie odwracamy ją na talerzu, na którym ją zaserwujemy. Usuwamy pergamin. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami i pestkami granatu. Podajemy w całości na stół.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

