Porady:
- Ciasto z wiśniami i budyniem można przygotować zarówno w prostokątnej, jak i okrągłej formie.
- Aby odchudzić ciasto z wiśniami, cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Takie ciasto będzie równie smaczne, a znacznie uboższe w kalorie.
- Jeśli przygotowujecie ciasto z wiśniami dla dorosłych, przez nałożeniem kremu budyniowego możecie nasączyć ciasto ponczem z ulubionej nalewki. Dzięki temu ciasto z wiśniami i budyniem zyska nie tylko dodatkowego smaku i aromatu, ale stanie się też bardziej wilgotne.
- Aby biszkopt z wiśniami i budyniem był jeszcze bardziej efektowny, warstwy jasnego i ciemnego ciasta możemy przed pieczeniem delikatnie przemieszać patyczkiem lub łyżką. W ten prosty sposób wyczarujemy ciekawy marmurkowy efekt, który jeszcze bardziej wyróżni to ciasto.
- Poza sezonem na wiśnie, to ciasto można przygotować z malinami, truskawkami, a nawet jabłkami, śliwkami czy gruszkami. Można też użyć mrożonych owoców i w ten sposób robić ciasto z wiśniami i budyniem przez cały rok.
Notka redakcyjna:
Ciasto z wiśniami i budyniem - przepis na elegancki deser
Przepis na ciasto z wiśniami i budyniem szybko stał się ulubieńcem wszystkich fanów pieczenia ze względu na prostotę wykonania i zachwycający smak oraz wygląd. Takie ciasto kakaowe z budyniem smakuje dosłownie każdemu i zawsze robi wielkie wrażenie na gościach. Jak zrobić ciasto z wiśniami i budyniem, aby wyszło idealnie? Głównym bohaterem całej receptury są oczywiście wiśnie, dlatego warto zadbać o to, aby były jak najsmaczniejsze. Mogą to być zarówno świeże, wydrylowane owoce, jak i te z kompotu, soku czy z nalewki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby użyć wiśni mrożonych czy konfitury wiśniowej z dużymi kawałkami owoców.
Podstawą tego przepisu jest dobry spód, dlatego należy trzymać się proporcji i czasu pieczenia, aby mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealnie wyrośnięte i puszyste. Kolejnym punktem przygotowań jest krem budyniowy na bazie mleka, masła i skrobi kukurydzianej. Zamiast skrobi kukurydzianej można wykorzystać również tę ziemniaczaną lub po prostu dodać budyń o ulubionym smaku. Ostatni element tego pysznego ciasta to polewa. Można przygotować domową polewę kakaową na bazie masła i kakao w proszku, albo po prostu rozpuścić gotową tabliczkę w kąpieli wodnej.
Ciasto z wiśniami i budyniem - dodatki
Ciasto czekoladowe z wiśniami można wzbogacić dodatkowo bakaliami czy orzechami. Do masy można wrzucić także odrobinę cynamonu lub masła orzechowego. Pysznie smakuje też ciasto z wiśniami i mascarpone albo ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną. Eleganckim pomysłem jest także ciasto z wiśniami i bezą.
Co zrobić z wiśni? Inne przepisy z wiśniami
Wiśnie pojawiają się w naszych kuchniach głównie w formie przetworów oraz nalewek, jednak to nie wszystkie ich zastosowania. Jak wykorzystać wiśnie, poza przepisami na wiśniówkę oraz konfitury, kompot, sok, syrop czy dżem wiśniowy? Wiśnie doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju ciastach i tortach. Wykorzystuje się je w cukiernictwie zarówno jako składnik kremu, jak i dekoracja na wierzchu. Najbardziej znany na całym świecie jest oczywiście tort szwarcwaldzki (zarówno ten klasyczny, jak i w wersji wegańskiej), ale zdecydowanie warte spróbowania są też tort kawowy z wiśniami i tort bezowy z wiśniami.
Co roku z sezonie na wiśnie prym wiedzie placek z wiśniami oraz kruche ciasto z wiśniami, ale coraz popularniejszym przepisem staje się także sernik z wiśniami. Klasyczne ciasto czekoladowe z wiśniami można też przygotować w formie babeczek czy muffinek, które spodobają się szczególnie najmłodszym. Dorosłym łasuchom polecamy z kolei ciasto pijana wiśnia.
Jednak wiśnie to nie tylko składnik deserów, ale i dań obiadowych. Klasycznym pomysłem są pierogi z wiśniami lub naleśniki z wiśniami, ale warto też wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa i przygotować sentymentalny przysmak jakim jest zupa wiśniowa.