
Proste pączki
- drożdże: 7 g
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 500 g
- mleko: 250 ml
- żółtko: 2 szt.
- olej: 80 ml
- cukier: 110 g
- aromat migdałowy: 0.25 łyżeczki
- wódka: 2 łyżki stołowe
- olej rzepakowy: 125 ml
- konfitura malinowa: 150 g
- cukier puder: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek, wsypujemy suche drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do połączenie składników, ale nie wyrabiamy. Przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i odstawiamy ciasto na łatwe pączki na kwadrans (15 minut) w ciepłe miejsce.
krok 2
W miseczce łączymy żółtka, jajko i pozostały cukier. Łączymy z masą i dodajemy resztę mleka oraz aromat migdałowy – łatwe pączki u mnie zawsze tak pachną, ale można też dodać aromat pomarańczowy (i zrobić pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową). Mieszamy i dokładnie łączymy z olejem i wódką. Wyrobiona masa powinna być elastyczna – można to zrobić ręcznie lub w robocie planetarnym czy mikserze z hakiem. Odstawiamy ciasto na łatwe pączki na kolejną godzinę, aby wyrosło. Dzięki temu w trakcie smażenia pączki będą mieć idealny rozmiar, a po usmażeniu perfekcyjną teksturę i smak.
krok 3
Wyrośnięte ciasto na pączki lekko wyrabiamy i odrywając po kawałku formujemy kule. Napełniamy je konfiturą malinową (u mnie taki wybór, ale nadzienie do pączków to może być równie dobrze marmolada różana czy powidła śliwkowe). Gotowe układamy na desce posypanej mąka, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia – może t obyć olej rzepakowy (jak w przepisie) albo smalec czy tłuszcza palmowy. Kilka chwil smażenia z każdej strony i wyciągamy łatwe pączki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
krok 4
U mnie w domu łatwe pączki nadziewa się zawsze przed smażeniem, ale można to zrobić również po usmażeniu – tylko do tego potrzebna jest odpowiednia szpryca cukiernicza. Łatwe pączki podajemy z cukrem pudrem – prószymy na nie dopiero jak całkowicie ostygną!

