Placki ziemniaczane
- ziemniaki: 500 g
- mąka pszenna: 6 g
- cebula: 1 szt.
- jajka: 1 szt.
- sól: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: obieramy je i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach, żeby uzyskać pulpę ziemniaczaną.

wero.ugc krok 2
Odsączanie: na misce układamy sitko, na nie przekładamy ziemniaki i czekamy aż oddadzą cały płyn, dla pewności warto je dodatkowo dociskać. Odstawiamy je na 3-6 minuty, żeby z odsączonego płynu wyodrębniła się skrobia.

wero.ugc krok 3
Placki ziemniaczane - przepis: do startych i odsączonych ziemniaków dodajemy łyżeczkę skrobi, drobno posiekaną cebulę, jajko i 6 g mąki, będzie to mniej więcej pół łyżki (najlepsza będzie mąka 400-500, a wersji bezglutenowej może być kukurydziana). Mieszamy do połączenia składników.

wero.ugc krok 4
Smażenie: na patelnię wlewamy olej rzepakowy (lub inny roślinny, np. słonecznikowy), tyle, żeby przykrył całą powierzchnię. Nakładamy porcje ciasta, zakładając, że 1 łyżka to 1 placek, masę rozprowadzamy łyżką - celem jest uzyskanie placków średniej wielkości i niezbyt grubych. Smażymy je z każdej strony na złoto, może to potrwać 2-3 minuty.

wero.ugc krok 5
Podanie: do placków ziemniaczanych pasuje kwaśna śmietana z odrobiną szczypiorku, sprawdzi się też sos aioli lub czosnkowy. Są też zwolennicy jedzenia placków na słodko - w tej wersji posypujemy je cukrem, można też dołożyć śmietanę lub jogurt naturalny. Popularnym sposobem serwowania są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

wero.ugc


