Reklama

Placki ziemniaczane to klasyka polskich obiadów, są chrupiące, aromatyczne i znakomicie smakują. Można je podawać zarówno na słodko, ze śmietaną i z cukrem, jak i na słono z sosami na zimno lub na ciepło z gulaszem bądź sosem pieczarkowym. Są pyszne, sycące, tanie, a składniki na nie mamy zazwyczaj w domu. Podajemy podstawowy przepis na placki ziemniaczane.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki: obieramy je i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach, żeby uzyskać pulpę ziemniaczaną.

    wero.ugc

  • krok 2

    Odsączanie: na misce układamy sitko, na nie przekładamy ziemniaki i czekamy aż oddadzą cały płyn, dla pewności warto je dodatkowo dociskać. Odstawiamy je na 3-6 minuty, żeby z odsączonego płynu wyodrębniła się skrobia.

    wero.ugc

  • krok 3

    Placki ziemniaczane - przepis: do startych i odsączonych ziemniaków dodajemy łyżeczkę skrobi, drobno posiekaną cebulę, jajko i 6 g mąki, będzie to mniej więcej pół łyżki (najlepsza będzie mąka 400-500, a wersji bezglutenowej może być kukurydziana). Mieszamy do połączenia składników.

    wero.ugc

  • krok 4

    Smażenie: na patelnię wlewamy olej rzepakowy (lub inny roślinny, np. słonecznikowy), tyle, żeby przykrył całą powierzchnię. Nakładamy porcje ciasta, zakładając, że 1 łyżka to 1 placek, masę rozprowadzamy łyżką - celem jest uzyskanie placków średniej wielkości i niezbyt grubych. Smażymy je z każdej strony na złoto, może to potrwać 2-3 minuty.

    wero.ugc

  • krok 5

    Podanie: do placków ziemniaczanych pasuje kwaśna śmietana z odrobiną szczypiorku, sprawdzi się też sos aioli lub czosnkowy. Są też zwolennicy jedzenia placków na słodko - w tej wersji posypujemy je cukrem, można też dołożyć śmietanę lub jogurt naturalny. Popularnym sposobem serwowania są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

    wero.ugc

Porady:

  • Istnieją różne typy ziemniaków – które będą najlepsze, by przygotować idealne placki ziemniaczane? Przeczytaj wskazówki w artykule Placki ziemniaczane - praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne – dzięki temu wyjdą nam perfekcyjne.
  • Nie jesz mąki pszennej? Sprawdź, jaka mąka do placków ziemniaczanych sprawdzi się oprócz niej.
  • Jeśli dbamy o linię, bez problemu przygotujemy placki ziemniaczane z piekarnika. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy masę ziemniaczaną w formie placuszków. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 25–30 minut.
  • Placki ziemniaczane, a właściwie porcja wielkości 100 gramów, ma około 270 kcal. Do tego należy doliczyć jeszcze kaloryczne dodatki. Na przykład 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) odpowiadają około 30 kcal.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama