Proste spaghetti z sosem pomidorowym
Szybki, tani, prosty i smaczny pomysł na obiad.
Składniki:
1/2 opakowania makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
1 łyżka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz
natka pietruszki
Kroki przygotowania:
W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( zapobiegnie to jego sklejaniu), odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sicie.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos ( około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając). Usunąć liście laurowe z sosu. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.
Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać makaron, podawać z drobno posiekaną natką pietruszki.


