Reklama

Gulasz rybny to szybki i zdrowy posiłek w jednogarnkowy. W środku znajdziemy dużą ilość mintaja, a także krewetki królewskie, aromatyczny sos pomidorowy i warzywa. A jest ich tyle, że pokrywają 3 porcje warzyw z 5, które należy spożyć w ciągu dnia. Można go podawać z kromką chleba, z bułką, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Gulasz rybny to dobre danie na postne dni.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal346
  • tłuszcz8g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany20g
  • cukry17g
  • błonnik11g
  • białko42g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W ten sam sposób tniemy też łodygi kopru włoskiego. Z porów odcinamy białą część, w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnią warstwę - myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Zdejmujemy łupiny z czosnku i siekamy w bardzo drobną kostkę - możemy też przecisnąć go przez praskę. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, a krewetki obieramy.

  • krok 2

    Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy nasiona kopru włoskiego, wrzucamy marchewkę, seler i czosnek. Smaż przez 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.

  • krok 3

    Dokładamy pory, pomidory (może być też passata, a w sezonie również świeże), dolewamy bulion, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje i lekko się zredukuje.

  • krok 4

    Na koniec dodajemy dodajemy rybę (my używamy mintaja, ale odpowiednia będzie również każda inna biała ryba), posypujemy krewetkami. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, aż lekko się ugotują. Gulasz rybny przekładamy do miseczek - jemy łyżką.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama