Reklama

Puree z warzyw korzeniowych to smaczne sezonowe danie w zdrowej, niskotłuszczowej odsłonie. Powstaje z tanich i łatwo dostępnych składników, a jego smak podkręca musztarda francuska. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak karkówka lub grillowana pierś kurczaka. Można przyrządzić je dzień wcześniej i odgrzać na patelni z odrobiną masła. Sprawdźcie nasz przepis na pożywne puree z warzyw korzeniowych z musztardą.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal152
  • tłuszcz11g
  • tłuszcz nasycony4g
  • węglowodany13g
  • cukry12g
  • błonnik7g
  • białko2g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Gotowanie: dowolne warzywa korzeniowe (w przepisie użyto 1 brukiew, 1 seler i 6 marchewek) kroimy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku z osoloną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy jarzyny do miękkości, przez około 15 minut.

  • krok 2

    Łączenie składników: dobrze odcedzamy warzywa, a następnie rozgniatamy z masłem, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż masło się rozpuści.

  • krok 3

    Puree z warzyw korzeniowych: podajemy na gorąco. Szczególnie dobrze pasuje do pieczeni. Możemy zrobić je dzień wcześniej i podgrzać do obiadu na patelni z odrobiną masła lub w kuchence mikrofalowej.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama