
Puree z warzyw korzeniowych z musztardą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 50 g
- seler: 1 kg
- oliwa extra vergine: 3 łyżki stołowe
- musztarda francuska: 2 łyżki stołowe
- pietruszka: kg
- marchewka: kg
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal152
- tłuszcz11g
- tłuszcz nasycony4g
- węglowodany13g
- cukry12g
- błonnik7g
- białko2g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie: dowolne warzywa korzeniowe (w przepisie użyto 1 brukiew, 1 seler i 6 marchewek) kroimy w kostkę i umieszczamy w dużym garnku z osoloną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy jarzyny do miękkości, przez około 15 minut.
krok 2
Łączenie składników: dobrze odcedzamy warzywa, a następnie rozgniatamy z masłem, oliwą i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż masło się rozpuści.
krok 3
Puree z warzyw korzeniowych: podajemy na gorąco. Szczególnie dobrze pasuje do pieczeni. Możemy zrobić je dzień wcześniej i podgrzać do obiadu na patelni z odrobiną masła lub w kuchence mikrofalowej.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

