
Przekładaniec francuski z czekoladą
- ciasto francuskie: 500 g
- gorzka czekolada: 150 g
- jajka: 3 szt.
- białko jaja: 1 szt.
- żelatyna: 50 g
- masło: 50 g
- sok pomarańczowy: 5 łyżek stołowych
- cukier puder: 2.33 łyżki stołowe
- kakao: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- skórka pomarańczowa: 1 łyżka stołowa
- płatki migdałowe: 3 łyżki stołowe
- gorzka czekolada: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym soku z pomarańczy z 2 łyżkami cukru pudru i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z czekoladą i wstawiamy krem do lodówki na 3 godz.
krok 2
Rozmrożone ciasto kroimy na prostokąty o bokach 12 x 8 cm. Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem (lekko zwilżonym zimną wodą). Każdy kawałek nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10–15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C. Upieczone kawałki ciasta smarujemy kremem i składamy po trzy. Kartką papieru zakrywamy połowę ciastka (po przekątnej) i posypujemy ciemnym kakao jedną połowę, a drugą szczyptą (około 1/3 łyżki) cukru pudru. Środek dekorujemy cieniutkimi wiórkami czekolady, skórką pomarańczową i podprażonymi płatkami migdałowymi.

