
Przepiórki z winogronami i foie gras
Przepiórki to malutkie ptaszki - mięsa nie ma tu wiele, ale za to jest bardzo delikatne. Jemy je w wyszukany sposób - z winogronami i foie gras.
Składniki:
4 przepiórki oskubane i wypatroszone
mała cebula
1 i 1/2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 ml wina likierowego sauternes
200 ml bulionu drobiowego
15 dag świeżych ciemnych winogron
15 dag świeżych białych winogron
gałązka tymianku
10 dag gotowanego foie gras
15 dag wątróbki drobiowej
Kroki przygotowania:
Przepiórki oprószamy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Obraną cebulę drobno siekamy. Masło i oliwę roztapiamy w rondlu i obsmażamy przepiórki ze wszystkich stron przez 5 min. Wyjmujemy ptaki z garnka i wkładamy cebulę. Szklimy ją przez 5 min. Przepiórki przekładamy do brytfanny, polewamy winem i bulionem drobiowym. Dodajemy winogrona, tymianek i gotowane fois gras rozkruszone w grube kawałki.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 50 min. Na chwilę przed zakończeniem gotowania przepiórek, surową wątróbkę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła przez 2–3 min, odwracając w połowie smażenia, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do przepiórek i podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady:
Przepiórki pojawiają się w polskich marketach tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Mięso tych małych ptaszków jest idealną alternatywą dla wszystkich zmęczonych smakiem kurczaka. Delikatne i chude, jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Zobacz też: Foie gras - wyjątkowy przysmak dla koneserów

