Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy
Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy
Składniki:
1,5 szklanki pęczaku
20 dag pieczarek
3 średnie marchewki
2 papryki
duża cebula
cukinia
6 ząbków czosnku
50 dag filetów z udzca kurczaka
20 dag wędzonego boczku
2–3 suszone borowiki
ok. 1,5 l bulionu mięsnego
tymianek i majeranek
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy
Pęczak dokładnie płuczemy, osączamy. Pieczarki tniemy w spore kawałki, obraną marchew w grube plasterki, paprykę w kostkę, cebule, cukinie i czosnek w plasterki. Mięso i boczek kroimy w kostkę. Suszone borowiki zalewamy na 1 godz. letnią wodą, odławiamy i kroimy w kostkę. Wodę z moczenia mieszamy z bulionem. Pęczak, wszystkie warzywa, pieczarki i borowiki oraz boczek i mięso mieszamy, przyprawiamy do smaku. Przekładamy do dużej żaroodpornej formy (można posmarować ja olejem), zalewamy gorącym bulionem z wodą z borowików (powinno być go tyle, by przykrył składniki).
Formę przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp. 180°C. W trakcie pieczenia zaglądamy, czy bulion przykrywa składniki, w razie potrzeby szykujemy jeszcze trochę i dolewamy – jeśli to przegapimy, wierzchnia warstwa potrawy będzie do wyrzucenia. Cały płyn powinien się pięknie wchłonąć – po 1 godz. kasze odkrywamy i zostawiamy w gorącym piekarniku na ok. 20 min. Podajemy z surówką, najlepiej z cebuli i ogórków kiszonych, z winegretem ze sporą ilością musztardy.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
.
Porady:
Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii


