
Kruche ciasteczka z cukrem
Sposób przygotowania
krok 1
Blat podsypujemy odrobiną mąki, żeby ciasto na kruche ciasteczka się do niego nie przyklejało. Wysypujemy mąkę na blat (ewentualnie możemy też wyrabiać ciasto na kruche ciasteczka w misce), na środku robimy "dołek" i tam wbijamy żółtka. Dodajemy śmietanę. Ciasto jak najszybciej zagniatamy, zawijamy folią spożywczą i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 centymetra i wykrawamy ciasteczka foremkami.

krok 2
Wykrojone kruche siateczka dekorujemy cukrem. Możemy rozsypać cukier na talerzyku i zanurzać w nim wierzch ciasteczek lub z góry posypać nim ciasteczka. Cukier lekko dociskamy. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka z cukrem pieczemy na złoty kolor (przez około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C.


