
Ciasta świąteczne to nie tylko mak, ale też miód. Miód przyda się na przepis na pierniczki toruńskie - aromatyczne, drobne ciasteczka. Pysznie smakują prosto z książki "Kuchnia Iwaszkiewiczów".
Składniki:
520 g mąki żytniej
500 g miodu
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka suszonej lawendy
2 szczypty mielonego imbiru
2 łyżki skórki pomarańczowej
Kroki przygotowania:
Mąkę przesiewamy i podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni; po dotknięciu powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca.
Miód przelewamy do rondelka, dodajemy imbir, lawendę, skórkę pomarańczową i przesmażamy. Kiedy miód się zrumieni, zestawiamy rondelek z ognia i bardzo powoli, kropla po kropli, dodajemy spirytus. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, miód się spieni i wykipi.
Mieszankę dodajemy do mąki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie bardzo zbite, takie ma być.
Stolnicę lekko oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra.
Wycinamy ulubione kształty foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na mniej więcej 15 minut do lekkiego zarumienienia.
1 z 1

Kuchnia Iwaszkiewiczów
Porady:
Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i niezbyt suchym miejscu. Najlepsze są po miesiącu od upieczenia.
Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

