
Pstrąg łososiowy z piekarnika
- bób: 450 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- oliwa z oliwek: 10 ml
- czosnek: 4 ząbki
- pstrąg: 1 kg
- masło: 20 g
- czerwona cebula: 8 szt.
- cytryna: 2 szt.
- limonka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Bób: wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 5 minut, odlewamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i pokrojonym w płatki czosnkiem. Pstrąg łososiowy pieczony z tak przygotowanym bobem smakuje idealnie.

iStock krok 2
Pstrąg łososiowy: ryby oczyszczamy, osuszamy, nacieramy solą i masłem. Układamy osobno na dużych arkuszach papieru do pieczenia. Cebule kroimy w ósemki, cytryny i limonkę szorujemy, kroimy w plastry. Wokół każdej ryby układamy po połowie przyprawionego bobu, cebuli oraz plasterków cytryny i limonki.

iStock krok 3
Pieczenie: przepis poleca owinąć ryby i dodatki papierem, zwijając końce jak w cukierkach. Papiloty przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pstrąg łososiowy pieczony jest przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy wyjąć go z piekarnika, odwinąć papier i usunąć skórę z jednej strony.

FoodStock

