Porady:
- Jeden pstrąg waży ok. 250 g, co jest odpowiednią porcją na danie obiadowe dla dorosłej osoby. W przepisie podaliśmy proporcje na dwa pieczone pstrągi (ważące razem ok. 500 g).
- Przepis na pstrąga z piekarnika zakłada, że ryba jest już wypatroszona. Jeśli jest inaczej, pomocne będą akcesoria do skrobania łusek i filetowania ryby. W sklepach dostępne są deski do krojenia ze specjalnym klipsem, który przytrzymuje ogon i ułatwia patroszenie. Przydatne będą także noże do ryby o zaokrąglonym ostrzu i pęsety do wyjmowania ości.
- Miłośnicy pstrąga tęczowego z piekarnika z pewnością będą korzystać ze skrobaka do ryb. Niewielkich rozmiarów gadżet ze stali nierdzewnej przydaje się do oczyszczania ryb o dużych łuskach. Zaletą narzędzia jest to, że dobrze leży w dłoni i pozwala sprawnie czyścić rybie łuski.
- Do pieczenia w piekarniku odpowiedni będzie zarówno pstrąg tęczowy, potokowy, jak i źródlany.
- Rybę możemy upiec także bez folii, np. w naczyniu żaroodpornym.
- Doskonale smakuje pstrąg pieczony z warzywami, np. ziemniakami w talarkach i brokułami.
Notka redakcyjna:
Pstrąg z piekarnika – jaką odmianę wybrać?
- Pstrąg tęczowy – zwany także łososiowym, charakteryzuje się dużą ilością mięsa, które doskonale smakuje po upieczeniu w piekarniku. Przy jego zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy ryba jest świeża. Powinna mieć błyszczące oczy, różowe skrzela i świecące łuski. Nie powinna zbyt intensywnie pachnieć.
- Pstrąg źródlany – to, podobnie jak pstrąg tęczowy, gatunek hodowlany. Charakteryzuje się większa ilością śluzu na skórze, który sprawia, że mięso ryby nie wysycha podczas pieczenia. Dzięki temu jest bardzo delikatne i świetnie smakuje.
- Pstrąg potokowy – to z kolei ryba występująca naturalnie w nielicznych polskich rzekach na terenach górskich. Jest objęta okresem ochronnym od września do stycznia – w tym czasie nie można jej łowić. W smaku jest równie soczysta, a przy tym bardzo zdrowa. Zawiera pełnowartościowe białko, więcej od dwóch pozostałych kwasów omega–3 i jest o wiele mniej kaloryczna od pstrąga tęczowego.
Jak przyprawić pstrąga do piekarnika?
Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem świetnie komponuje się nie tylko z koperkiem, ale także z dodatkiem innych świeżych ziół:
- rozmarynu,
- tymianku,
- szałwii,
- natki pietruszki,
- majeranku,
- bazylii,
- oregano,
- trawy cytrynowej,
- a także mieszanki ziół prowansalskich.
Pstrąg pieczony w folii dobrze smakuje obłożony plastrami cytryny, limonki lub pomarańczy. Można doprawić go świeżo zmielonym pieprzem lub oliwą smakową. Taką oliwę można przygotować samodzielnie, dodając do niej, np. kawałki skórki cytrynowej, czosnek i liście bazylii.
Pstrąg z piekarnika – propozycje podania
Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i koperkiem zachwyca prostym i delikatnym smakiem. Jeśli jednak macie ochotę odejść do klasyki, poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów:
Do pstrąga z piekarnika świetnie pasują pieczone warzywa, talarki ziemniaków lub zapiekanka ziemniaczana, np. z porem lub z kalafiorem i oscypkiem. Do tego warto dobrać surówkę, np. z pora i jabłka lub kiszonej kapusty.