Porady:
- Polewa do ptasiego mleczka stężeje w ciągu 20 min. W tym czasie trzeba zrobić piankę.
- Podczas ubijania piany z białek należy płynnie przejść od najniższych do najwyższych obrotów.
- Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie z dodatkiem prawdziwej wanilii. Zamiast cukru można dodać aromat waniliowy.
- Aby zrobić śmietankowe ptasie mleczko, trzeba dodać aromat śmietankowy – wystarczą 2 krople.
- Do równomiernego rozprowadzania polewy czekoladowej najlepiej sprawdzi się pędzelek cukierniczy.
- Polewę można podzielić na dwie części. Połowę kładziemy na dnie blachy, pod pianką, a połowę na wierzch.
- Domowe ptasie mleczko możecie zrobić również w tortownicy o średnicy 24 cm.
Notka redakcyjna:
Ptasie mleczko – wybór smaków
Wystarczy dodać do piany 2–3 łyżki kakao, aby zmieniła smak na czekoladowy. Wcześniej należy przesiać je przez sitko, aby rozbić grudki. Kakao wsypujemy do białek stopniowo, zaraz po dodaniu cukru. Na koniec łączymy pianę z żelatyną.
Zamiast żelatyny możemy dodać galaretkę owocową, która zmieni smak pianki na:
- wiśniowy,
- cytrynowy,
- truskawkowy.
Możemy także położyć galaretkę na wierzch pianki zamiast polewy czekoladowej.
Ciasto ptasie mleczko na biszkopcie
Deser ptasie mleczko świetnie smakuje na klasycznym lub czekoladowym biszkopcie, czyli z dodatkiem kakao (jak w przepisie na ciasto czekoladowe z kremem). Biszkopt wystarczy upiec z 3 jajek – podstawa do ptasiego mleczka nie musi być duża. Jednak zanim przejdziemy do dalszych prac, ciasto musi ostygnąć. Następnie wykładamy na nie pianę z białek, a całość przykrywamy polewą czekoladową.
Jeśli chcemy pozostać przy deserze bez pieczenia, a jednak zależy nam na tym, aby nasze ciasto miało podstawę, możemy sięgnąć po gotowe biszkopty lub herbatniki. Na ciasteczka od razu dajemy piankę lub naprzemiennie: polewę, piankę, polewę.
Inne wersje ptasiego mleczka
Aby deser zawierał mniej cukru, a więcej wartościowych składników odżywczych, można przygotować go w inny sposób:
- na jogurcie – do tej wersji potrzebujemy 400 g jogurtu naturalnego, 1 opakowanie galaretki i 30 g odżywki białkowej. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy zgodnie z przepisem. Jogurt miksujemy z odżywką białkową, a następnie z przestudzoną (ale jeszcze nie ściętą) galaretką,
- z serków homogenizowanych – najpierw ubijamy kremówkę na bitą śmietanę, a następnie mieszamy ją z serkiem homogenizowanym. Do tego dodajemy przestudzoną galaretkę w wybranym smaku,
- ze śmietany kremówki – jak w przepisie na piankę z galaretki lub piankę owocową. Aby zachować kształt ptasiego mleczka, słodki deser przykrywamy polewą czekoladową.
Ptasie mleczko w każdej z tych wersji trzeba odstawić na minimum 2 godz. do lodówki, aby pianka odpowiednio stężała.