
Ptysie z budyniem
- masło: 175 g
- mąka: 200 g
- woda: 150 ml
- jajka: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- mleko: 500 ml
- budyń śmietankowy: 2 szt.
- żółtko: 1 szt.
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto parzone: Szklankę wody i 125 g masła podgrzewamy w rondelku, aż masło się rozpuści. Następnie do wrzącego płynu dosypujemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy, zaparzając mąkę na małym ogniu. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie łatwo odchodziło od ścianek garnka, zdejmujemy rondelek z ognia, a następnie wbijamy po jednym jajku, ciągle mieszając, aby nie było grudek.

istock krok 2
Pieczenie ptysiów: Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce, wyłożonej pergaminem, wyciskamy małe porcje, zachowując odstępy aby mogły urosnąć podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru. Wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez 20 minut, gdyż wtedy ptysie opadną. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

istock krok 3
Krem budyniowy: Z budyniu i mleka gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie, w oddzielnej misce ucieramy 150 g masła i 1 żółtko. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem i miksujemy wszystko przez 3 minuty.

iStock krok 4
Nadziewanie: Zimne ptysie nacinamy i wypełniamy kremem budyniowym za pomocą szprycy lub po prostu małą łyżeczką. Po wierzchu posypujemy ptysie cukrem pudrem.

istock

