
Ptysiowe pisanki
- mąka: 60 g
- cukier puder: 280 g
- masło: 50 g
- jajka: 2 szt.
- śmietana 30%: 200 ml
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 0.5 szklanki
- barwnik spożywczy: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mąkę mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Masło i 150 ml wody doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę z cukrem. Zdejmujemy z ognia i ubijamy drewnianą łyżką przez 2 min, aż powstanie zwarta kula. Masę pozostawiamy na 5 min. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ubijamy, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę.

krok 2
2 arkusze papieru do pieczenia lekko smarujemy masłem i układamy na 2 blachach posmarowaną stroną do góry. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. 1 cm. Wyciskamy 16 ciastek w kształcie jajka, pozostawiając 5-cm przestrzeń między każdym z nich (urosną). Pieczemy 10 min, po czym zwiększamy temp. do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 min, aż ptysiowe jajka będą złote. Wyjmujemy i przebijamy spód każdego ciastka szpikulcem, aby uwolnić parę; schładzamy na kratce.

krok 3
Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy wanilię. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i przez otwory parowe wstrzykujemy krem w każde jajko.

krok 4
Z reszty cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier. W zależności od liczby kolorów, których zechcemy użyć, rozdzielamy lukier do osobnych misek i dodajemy do nich barwniki. Przekładamy je do jednorazowych woreczków. Odcinamy końce i dekorujemy jajka jak pisanki.


