Porady:
- Pudding chlebowy możemy przygotować zarówno na bazie chleba żytniego, jak i pszennego, a nawet słodkich wypieków, typu chałka. W przypadku tego pierwszego deser będzie odznaczał się nieco intensywniejszym smakiem. Najlepiej użyć domowego pieczywa, które jest o wiele zdrowsze od produktu z supermarketu.
- Mleko krowie z powodzeniem zastąpimy mlekiem migdałowym, owsianym lub ryżowym.
- Naczynie żaroodporne możemy wysmarować również olejem roślinnym.
- Pudding chlebowy najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.
- Gotowy deser podajemy solo, z lodami, domową konfiturą, owocami lub polewą czekoladową.
Notka redakcyjna:
Pudding chlebowy – inne warianty
Pomysłów na pudding chlebowy jest mnóstwo. Okazuje się, że możemy przygotować go zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jednak jego podstawowy przepis zawsze składa się z mleka, jajek oraz czerstwego pieczywa. Bazując na tym z łatwością możemy podkręcić smak puddingu i dodać do niego:
- owoce – w zależności od sezonu polecamy wzbogacić pudding w takie owoce jak truskawki, maliny, jagody, jabłka, czy gruszki,
- orzechy – sprawdzą się tutaj orzechy laskowe, włoskie i migdały. Przed dodaniem, usuwamy z nich skorupkę, a następnie drobno siekamy,
- przyprawy – dzięki nim nasz deser odznacza się niesamowitym aromatem. Polecamy użyć szczypty cynamonu, kardamonu lub ziarenek z laski wanilii,
- kakao – wystarczy dodać go w niewielkiej ilości, żeby nasz pudding nabrał czekoladowego smaku,
- ser żółty – to świetny dodatek, jeśli zamierzamy przygotować pudding w wersji na słono. Wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach i wymieszać z masą jajeczną,
- warzywa – warto połączyć je z serem żółtym. Możemy dodać ugotowane warzywa, takie jak kalafior, brokuły lub marchewki,
Do czego możemy wykorzystać czerstwy chleb?
Pudding chlebowy to jedna z wielu ciekawych propozycji na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co jeszcze możemy przygotować z kilkudniowego chleba? Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- grzanki – wystarczy pokroić chleb w kostkę, polać oliwą z oliwek, posypać ulubionymi ziołami i wstawić na chwilę do piekarnika. Chrupiące, aromatyczne grzanki wspaniale sprawdzą się jako dodatek do sałatek i zup,
- taramasalata – to wyśmienita grecka pasta. Oprócz pieczywa skrywa ona w sobie ikrę z dorsza, oliwę oraz cebulę. Podajemy ją w formie przystawki,
- migas – hiszpańskie danie z chorizo i wędzonym boczkiem. Z powodzeniem możemy przygotować je na drugie śniadanie bądź obiad,
- tosty francuskie – zazwyczaj serwujemy je na śniadanie w towarzystwie konfitury, miodu lub kremu czekoladowego. Czerstwe kromki chleba zanurzamy w mieszaninie mleka i jajek. Następnie smażymy je na patelni, aż nabiorą złotego koloru.