Reklama

Pudding czekoladowy z chia z dodatkiem owoców, to niezwykle atrakcyjna i lekka słodkość. Sprawdzi się nie tylko jako deser, jest idealny także na drugie śniadanie. Przygotowuje się go niezwykle łatwo, potrzebujemy tylko trochę czasu na napęcznienie nasion. Puding z nasionami chia jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych, ogólnodostępnych słodyczy. Niezwykle czekoladowy, aksamitny i pożywny jest doskonałą propozycją dla całej rodziny.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie nasion chia: mleko lekko podgrzewamy i dodajemy nasiona chia oraz cukier waniliowy. Mieszamy, studzimy i na ok. 6 godzin wkładamy do lodówki (czas pęcznienia nasion nie jest wliczony w czas przygotowania puddingu).

  • krok 2

    Rozpuszczenie czekolady: łamiemy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski, ustawiamy ją na mniejszym garnku wypełnionym wodą. Gotujemy na średnim ogniu do rozpuszczenia czekolady – od czasu do czasu mieszamy.

  • krok 3

    Połączenie składników: czekoladę lekko studzimy, dodajemy do napęczniałych nasion chia i mieszamy do połączenia składników. Deser przekładamy do pucharków.

  • krok 4

    Wykończenie potrawy: pudding czekoladowy z chia ozdabiamy malinami.

Porady:

  • Pudding czekoladowy z chia warto zacząć przygotowywać wieczorem, a następnego dnia tylko go dokończyć. Dzięki temu nie będziemy musieli czekać aż nasiona napęcznieją.
  • Pudding z czekoladą możemy zrobić na bazie dowolnego napoju roślinnego.
  • Jeśli wolimy słodsze smaki, możemy użyć mlecznej czekolady, a nawet białej, wtedy polecamy dodać do niej nieco śmietanki lub jogurtu naturalnego.
  • Do deseru możemy użyć inne świeże owoce, np. truskawki, borówki, mango, czarną czy czerwoną porzeczkę lub dżem bądź powidła.
  • Przed podaniem pudding czekoladowy z chia można posypać startą czekoladą.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama