
Pudding ryżowy z truskawkami
- żółtko: 4 szt.
- białko jaja: 4 szt.
- cukier: 200 g
- śmietana: 200 g
- mąka kukurydziana: 40 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- truskawki: 300 g
- cukier puder: 10 g
- sok z cytryny: 15 ml
- biała czekolada: 25 g
- mleko: 600 ml
- cukier: 100 g
- wanilia: 1 szt.
- ryż:
- ryż: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na masę ryżową: zagotowujemy mleko z wanilią (rozciętym strąkiem i wydłubanymi ziarenkami), cukrem i ryżem, aż ryż będzie miękki i powstanie gęsta, pachnąca masa. Strąk wanilii usuwamy.
krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z cukrem na pianę, ucieramy ze śmietaną, mąką i proszkiem do pieczenia oraz masą ryżową, a na koniec łączymy z pianą.
krok 3
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 min.
krok 4
Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki, połowę miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z pozostałymi ćwiartkami owoców.
krok 5
Ostudzony pudding wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy truskawki z musem, posypujemy wiórkami czekolady.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

