Porady:
- Nasiona chia należy dobrze rozmieszać z mlekiem, aby się nie zbryliły.
- Jeśli mamy więcej czasu, najlepiej przygotować zalać mleczkiem kokosowym wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
- Pudding chia z mango to nie tylko prosty deser, ale też świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy.
- Jeśli chcemy, aby deser był bardziej treściwy i sycący, warstwy puddingu i musu można przełożyć dodatkowo biszkoptami lub pokruszonymi herbatnikami.
Zobacz też przepis na: mus jabłkowy do słoików
Notka redakcyjna:
Jak zrobić pudding chia?
Pudding chia z mango to jeden z najprostszych pomysłów na zdrowy deser. Aby wyczarować gęsty pudding wystarczy zmieszać nasiona chia z wybranym płynem. Najpopularniejszym przepisem jest pudding chia z mlekiem kokosowym, ale do zalania ziarenek możemy użyć również mleka krowiego, kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. W wersji wegańskiej sprawdza się tu napoje roślinne, na przykład mleko migdałowe, owsiane czy ryżowe.
Ile kalorii ma pudding chia?
Ten deser uznawany jest za jeden z najbardziej dietetycznych przepisów, idealnych dla osób dbających o linię. Pudding chia z mango, przygotowany na mleczku kokosowym ma około 175 kalorii w 100 garmach. Jednak w zależności od tego, jakich użyjemy dodatków i którą płynną bazę wybierzemy, kaloryczność deseru mocno się zmienia. Podstawowy przepis na pudding chia to około 100 kalorii w 100 gramach. Należy więc doliczyć do tego użyte słodzidło (cukier, miód, syrop z agawy czy ksylitol) oraz wybrane owoce.
Jakie dodatki do puddingu chia?
Pudding chia z mango to tylko jedna z wielu opcji na przygotowanie tego deseru. Nasiona chia pasują do wszystkich owoców, więc możemy wyczarować wiele przeróżnych kombinacji. Ten przepis możemy przygotowywać przez cały rok, zmieniając tylko sezonowe owoce. Zimą najlepiej przygotować pudding chia z bananem, ananasem czy cytrusami, a w sezonie letnim najsmaczniejszy będzie pudding chia z malinami lub truskawkami. Z kolei pyszny czekoladowy pudding chia, stworzymy dodając 2 łyżki kakao, a wariant orzechowy, dorzucając łyżką masła orzechowego.
Co zrobić z nasion chia? Inne pomysły na desery
Jeśli nie macie ochoty na pudding, nasiona chia możecie wykorzystać również jako zagęszczacz do domowych konfitur, dżemów i powideł. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do owsianki czy jaglanki, gdyż nadadzą nie tylko ciekawej struktury, ale i gęstszej konsystencji. Dodając łyżkę nasion chia do ciasta naleśnikowego, wyczarujemy elastyczne placki w urocze czarne kropeczki. Innym błyskawicznym przepisem na drugie śniadanie lub przekąskę, może być owocowe smoothie lub koktajl z nasionami chia.