Reklama

Pulpeciki to propozycja na szybki obiad - dodatek mozzarelli sprawi, że mięso w połączeniu z przyprawami zyska wyjątkowego aromatu. Pulpeciki zrobimy w mniej niż pół godziny!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy.

  • krok 2

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, krótko podsmażamy. Dokładamy cukinię, mieszamy i dusimy 2–3 min. Studzimy.

  • krok 3

    Mięso wyrabiamy z uduszonymi składnikami, mozzarellą, jajkiem i natką. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej, aby była spoista.

  • krok 4

    Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron, ok. 3 min.

  • krok 5

    Podlewamy ok. 1/2 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 3 min. Podajemy z kaszą mazurską i pomidorami z posiekaną dymką oraz wstążkami cukinii.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama