
Pulpeciki drobiowe z mozzarellą
- pierś z kurczaka: 500 g
- jajka: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 1 szt.
- cukinia: 100 g
- mozzarella: 200 g
- bułka tarta: 100 g
- natka pietruszki: 40 g
- zioła prowansalskie: 5 g
- sos sojowy: 5 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 5 g
- olej: 45 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy.
krok 2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, krótko podsmażamy. Dokładamy cukinię, mieszamy i dusimy 2–3 min. Studzimy.
krok 3
Mięso wyrabiamy z uduszonymi składnikami, mozzarellą, jajkiem i natką. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej, aby była spoista.
krok 4
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron, ok. 3 min.
krok 5
Podlewamy ok. 1/2 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 3 min. Podajemy z kaszą mazurską i pomidorami z posiekaną dymką oraz wstążkami cukinii.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

