Pulpeciki sojowe w sosie pomidorowym
Pulpeciki sojowe z słonecznikiem,curry w sosie pomidorowym. Danie można podać z kaszą i surówkami :)
Składniki:
PULPECIKI :
250g soi
2 cebule
łyżką płatków owsianych
łyżka łuskanego słonecznika
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki curry
2 łyżki przyprawy do fasoli
łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
olej
SOS POMIDOROWY:
cebula
3 ząbki czosnku
bazylia 2 łyżeczki
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
pieprz wg smaku
sól wg smaku
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
oliwa
Kroki przygotowania:
PULPECIKI :
1. Soje wcześniej zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godzin.
2. Po namoczeniu ziaren wylewamy wodę , nalewamy świeże dodajemy do niej majeranek i sol i gotujemy do miękkości tj. ok. godziny.
3. cebulę kroimy i szklimy na oleju
4. ugotowaną soję odcedzamy( nie płuczemy z majeranku!)dodajemy czosnek i rozdrabniamy blenderem na względnie gładką masę.
5. Masę sojową, cebulkę, curry, paprykę, płatki , słonecznik, przyprawę do fasoli i jajka łączymy i dokładnie mieszamy.
6. z powstałej masy formujemy małe kuleczki.
7. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
SOS:
1. Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzana oliwę.
2. Kiedy cebulka jest już miękka, podsmażona dodajemy wyciśnięty albo drobno posiekany czosnek i przyprawy.
3. Wszystko zalewamy koncentratem pomidorowym i wodą(sos nie musi być bardzo gęsty, więc można dodać więcej wody)
1 z 1

pulpeciki_sojowe_w_sosie_pomidorowym
Pulpeciki sojowe w sosie pomidorowym


