
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- czerstwe bułki: 0.5 szt.
- jajka: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- kasza manna: 1 łyżeczka
- śmietana 18%: 50 ml
- mąka pszenna: 2 łyżki stołowe
- olej rzepakowy: 1 łyżka stołowa
- bulion drobiowy: 500 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- koperek: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal111
- tłuszcz7g
- węglowodany4.7g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie pulpetów mielonych w sosie śmietanowo-koperkowym zaczynamy od zrobienia mięsa mielonego z kurczaka. Dokładnie oczyszczamy kurczaka, przelewamy go zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W międzyczasie namaczamy czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Po namoczeniu bułki dokładnie odciskamy z niej wodę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.

istock krok 2
Wcześniej przygotowane mięso łączymy z odciśniętą z wody bułką, czosnkiem, cebulą i kaszą manną. Dodajemy jajko. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rękoma mieszamy. Jeśli masa na pulpety jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody z moczenia bułki. Formujemy okrągłe pulpety mielone i obtaczamy w mące (1 łyżka = 15 g). W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy pulpety z każdej strony.

iStock krok 3
Obsmażone pulpety mielone zalewamy bulionem drobiowym i dodajemy liść laurowy. Klopsy dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie wyjmujemy pulpety z rondla. Śmietanę przekładamy do szklanki lub kubka dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu (tak zahartowana śmietana nie zważy się po dodaniu do bulionu). Śmietanę wlewamy do gotującego się bulionu, który został w rondlu. Dodajemy posiekany koperek. Do sosu wkładamy pulpety mielone i delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Pulpety duszone podajemy z ulubionymi dodatkami.

istock

