Reklama

Niezwykle delikatne wróżą udany obiad!!!!

Składniki:

400 g mięsa wieprzowo - wołowego
1 jajko
1/2 bułki czerstwej ( namoczonej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
sól
pieprz czarny
3 marchewki
1 cebula młoda
2 łyżki śmietany
ziele angielskie
liść laurowy

Kroki przygotowania:

Z mięsa mielonego, jajka, odciśniętej bułki,
czosnku przeciśniętego, mąki ziemniaczanej wyrabiamy masę.
Doprawiamy i mieszamy.
Tworzymy niewielkie kuleczki i btaczamy w mace pszennej.
Obsmażamy na patelni.
W garnku podsmażamy cebulkę, następnie dodając
pokrojona drobniutko w kosteczkę marchewkę. Chwilkę zapiekamy.
Wlewamy szklankę wody i dodajemy kostke rosołową.
Wkładamy pulpety, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, maggi.
Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu.
Następnie łyżkę mąki pszennej rozrabiamy ze śmetana i wlewamy do sosiku.
Wspaniałe z ziemnaczkami, ale i makaronem, ryżem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama