
Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie żurkowym
Biała kiełbasa tym razem w wersji zupełnie niestandardowej. Przygotujmy z niej pulpeciki i polejmy sosem żurkowym.
Składniki:
2 cebule
6 łyżek masła
1/2 kg białej kiełbasy
6 jajek ugotowanych na półtwardo
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
60 dag kartofli
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki mąki
szklanka żurku
2 łyżki świeżej rzeżuchy
Kroki przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i szklimy na 2 łyżkach masła. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, mięso mielemy, następnie wyrabiamy z usmażoną cebulą, 2 jajkami, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Z masy formujemy niewielkie okrągłe pulpeciki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 5–7 min, odcedzamy. Kartofl e obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, mieszamy z 2 łyżkami masła oraz chrzanem, ubijamy na purée.
Resztę masła rozgrzewamy, oprószamy mąką, zasmażamy na złoto. Wlewamy żurek, mieszając podgrzewamy do zgęstnienia, doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy pulpety, zagrzewamy. Jajka obieramy i ostrożnie przekrawamy na pół. Pulpety w sosie żurkowym i jajka wykładamy na gorące purée, posypujemy rzeżuchą
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Porady:
Jajka na pół twardo gotujemy przez 4,5-5 min., wkładając je na osolony wrzątek. Studzimy w zimnej wodzie. 
 

