Porady:
Klopsy z indyka można podawać również z sosem pomidorowym. Wystarczy zmieszać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 2 łyżeczkami śmietany i 2 łyżeczkami mąki. Warto dodać również posiekany świeży koperek. Niektórzy przygotowują też pulpety z indyka z kaszą manną - kasza manna sprawia, że mięso lepiej wiąże się, a całość jest bardziej sycąca. Pulpety dla dzieci z kaszą manną to popularna wersja dań dla najmłodszych w przedszkolu - można odtworzyć ten przepis w domu. Do masy można dodać też inne warzyw - ugotowane, zblendowane - np. na pulpeciki z marchewką, brokułem czy korzeniem pietruszki.
Jak gotować pulpety z indyka?
Dzięki gotowaniu, pulpety z indyka stają się miękkie i soczyste. Klopsiki umieszczamy na patelni z bulionem i gotujemy od 15 do 30 minut. Jeśli nie mamy bulionu możemy użyć również wody. Pulpety z indyka przykrywamy pokrywką na czas gotowania. Dzięki temu aromat bulionu przeniknie w mięso tworząc wyśmienity smak. Najlepszym wyborem do ugotowania pulpetów będzie głębsza patelnia.
Notka redakcyjna:
Pulpety z indyka - z czym podawać?
Gotowane pulpety z indyka najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki. Najlepiej sprawdzi się tu np. mizeria lub zielona sałata. Klopsy można serwować również w towarzystwie szpinaku z czosnkiem i śmietaną. W tym celu rozgrzewamy na patelni 4 łyżki masła i dodajemy szpinak (mrożony lub świeży) i podgrzewamy przez chwilę. Następnie dolewamy pół szklanki wody i całość dusimy na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku i 5 łyżek słodkiej śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut do momentu aż nadmiar płynu odparuje. Taki szpinak z dodatkiem śmietany i czosnku to ciekawy dodatek do obiadu i smaczny zamiennik tradycyjnych surówek.
Pulpety z soczewicy - sposób na wegetariańskie klopsiki
Pulpety z soczewicy to doskonały zamiennik mięsnej wersji tego dania dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej bądź tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej codziennej diecie. Jak je przygotować? 20 dag soczewicy płuczemy i wsypujemy do garnka. Dolewamy 2 l wody, dodajemy gałązki tymianku, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i wyciągamy liść laurowy oraz tymianek. Bułkę namaczamy w ciepłej wodze i dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i również siekamy, a następnie szklimy na łyżce oleju na patelni. Następnie dodajemy je do soczewicy. Dorzucamy bułkę, odrobinę papryczki chili, połowę natki pietruszki, kminek, jajko, 2 łyżki mąki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość mieszamy na gładką masę, z której formujemy pulpeciki i smażymy przez kilka minut z każdej strony. Takie wegetariańskie klopsy podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką.